We werken aan de pagina

I am an old fashion girl! Oldskool! 

Gek op mode uit de jaren '40 en '50. Naar mijn mening waren vrouwen en mannen destijds super elegant gekleed. U weet wel, die degelijke tijd waarin alles opnieuw werd gebruikt en vermaakt.. Ja ik weet, meestal uit armoede. Een bankstel ging een levenlang mee. Mijn ouders kochten na 27 jaar een nieuw, niet omdat het vesleten was maar omdat ze er op uitgekeken waren. Ik heb heimwee naar PTT en de gulden. Haha, ben ik al zo oud dat ik die "goede oude tijd"aan het romantiseren ben? 
Ik verlang naar die tijd waarin één medewerker van een bedrijf je klacht afhandelde en het voor je oploste. Geen callcenter waar je Ans, Jan, Achmed, Nathalie, Johan en Chantal aan de telefoon krijgt waarna de klus nog steeds niet is geklaard. 
Die "goede oude tijd' toen mijn vader en moeder nog jong waren. Ahum, ik was er toen natuurlijk nog niet. 
Ik zoek regelmatig in onze familie fotoboeken naar de kleding die vrouwen toen droegen. Die elegantie, die degelijkheid. Dat zoek ik in mijn leven. Mooie degelijke kleding. Die langer meegaat dan slechts 1 seizoen. Een trouwe degelijke man en degelijke spullen. 
Behalve dat ik getrouwd ben met een jongere man, het valt mee, ik ben geen cougar, (haha) een man met een hart van goud, heb ik vooral oude dingen. Oud en degelijk. Spullen die mij overleven.. 
Tegenwoordig hoeven producten niet lang mee te gaan.  Ze zijn bestemd voor de verkoop, niet om te gebruiken. Daarnaast zijn de hightech ontwikkelingen zo snel dat we steeds weer iets nieuws willen of moeten. Want het stekkertje past niet meer in het radiootje. Oeps ik bedoel Bleutooth speakertje. 

En relaties? Hoe zit het daarmee? Hoe lang is de houdbaarheidsdatum van een lief? 
Men spreekt over seriële monogamie. Monogaam zijn aan één partner waar je kortdurend een relatie mee hebt. Wanneer de verliefdheid over is en men er achter komt dat er ook neurotische trekjes naar boven komen eindigen veel relaties. (Over de psychosociale achtergrond daarvan een apart blog waardig)  We vergeten dat vrouwen en misschien ook mannen vroeger meestal niet zo veel keuze hadden. Grote gezinnen en waar moest je naar toe? 
De echtgenoot was alleen verdiener. En wat een zorgen had die man om een groot gezin te onderhouden van slechts één salaris. Wanneer een vrouw trouwde, zelfs nog in de jaren 60, werd ze automatisch ontslagen. Ze moest verplicht voor het huishouden zorgen, voor haar man en kinderen. Ook verloor ze haar eigen achternaam (meisjesnaam zegt men dan). Ze verloor als het ware haar eigen identiteit. Ze werd "Moeder de vrouw". 
Wat dat betreft zijn keuzevrijheid en onafhankelijkheid een groot goed waar wij zorgvuldig mee mogen omgaan. We kunen in principe gaan en staan waar wij willen, houden van wie we houden ongeacht man / vrouw. We realiseren ons niet hoe prachtig vrijheid is. Maar ook hoe kwetsbaar we zijn. 


Veertig procent van alle huwelijken in Nederland strandt, (cijfers 2019), De samenwonenden niet meegerekend. Veel stellen zoeken pas hulp als scheiding in zicht is. Eigenlijk zou elk mens preventief in therapie noeten gaan. Verplichte lesstof op school hoe je kunt verbinden. Sociale vaardigheden in communicatie. Wat je beter wel en niet kunt zeggen en doen.. Maar dan nog. Ongeacht of je daar op jonge leeftijd wel of niet aan toe bent. Niet alles is maakbaar. Het enige wat je kunt doen is werken aan jezelf. Door het leven te leren, te weten wat je wil en wat belangrijk voor je is. 

Lilian Dentener