Hierboven ziet u foto's van de door ons geadopteerde
zwerfhonden in het land van herkomst, (Spanje, Roemenië, Oekraïne)
Sommigen worden gemist +
Compassie met dieren:
Lilian vertelt:
"Hoe bijzonder dieren zijn leerde ik van mijn allereerste hondje Italy. Een klein zwart hondje die bij "toeval" in mijn leven kwam.
Een apart zieltje.
Toen ik in de zomer van 2004 mijn man leerde kennen had ik twee voormalige zwerfhonden, Ghinea en Cretzu. Twee Roememen geadopteerd via stichting PAWS Holland. Beide honden waren op mij gericht en vonden mannen eng. Onze Cretz bleef zijn levenlang wakend blaffen als baasje thuis kwam.
MIjn man wilde een hond die naar hem toe trok. Dat werkt bij honden niet. Maar ik
maakte van de gelegenheid gebruik om nog een hond te redden. :-)
Zo kwam Spaanse Lucieltje in ons leven.
Onze Luciel werd op sterven na dood gevonden op straat met 3 puppies aan haar buik.
Haar achterlijfje was kapot geslagen. Dat schijnt vaker voor te komen in de streek waar
zij vandaan kwam. De hond kan dan niet meer terug naar huis lopen.
Lucieltje was zwaar mishandeld. Haar achterpootje bungelde los aan haar lijf.
Onze dierenarts bevestigde dat ze geen pijn meer had. Zo huppelde Luciel vrolijk met ons mee. Wanneer ze moe was ging ze naast mijn man lopen. Al hijgend gaf ze aan dat het genoeg was. Hij zette Lucieltje dan in een babydraagzak. Luciel voelde zich dan de ster op aarde.
Het verhaal van Luciel is slechts een voorbeeld van de ellende in vele landen.
De verhalen zijn barbaars, de omstandigheden waarin dieren worden gevonden zijn verschrikkelijk.
Luciel is helaas te kort bij ons geweest. Ze overleed aan nierfalen. Nierfalen als gevolg van zware mishandeling in Spanje.
Visie op zwerfhonden problematiek:
Mensen nemen geen verantwoordelijkheid om hun dieren te castreren en/of kijken er niet naar om. Dit zeg ik met mijn West-europese blik.
Waar mensen het slecht hebben, hebben dieren het doorgaans verschrikkelijk. Ik zal jullie verdere details besparen.
Dieren zijn volledig afhankelijk van de mens. Zij zijn de meest kwetsbare zieltjes die onze zorg en bescherming nodig hebben.
Bij dieren denken we misschien al snel dat zij onze verantwoordelijkheid niet zijn. Het is immers niet ons dier. Maar als het dier van niemand is?
Als systeemtherapeut ben ik wars van problemen in stand houden. Landen moeten hun zwerfhondenprobleem zelf oplossen. Daarnaast is er ook nogal wat handel in zwerfhonden die ik niet in stand wil houden. Soms worden dezelfde mensen ingehuurd om honden te vangen, te doden, of om op transport te zetten naar een adoptant. Samenwerking vraagt dus kennis en zorgvuldigheid..
Er zijn altijd mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Ze kunnen het niet, of het boeit ze niet."
Helpen moet, vind ik. Belangrijk daarbij is dat je goed oplet wie je helpt. Dat geldt ook bij wie je adopteert.
Niet alles gaat goed. Niet iedereen is eerlijk over de hond en/of geeft goede nazorg en begeleiding. Hierdoor belanden sommige honden in een asiel of erger nog; op marktplaats en gaan van baasje naar baasje ;-(
Vervang deze tekst door informatie over jou en je bedrijf of voeg informatie toe die handig zal zijn voor je klanten.
Het is triest dat dieren zo moeten lijden omdat mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen of niet kunnen nemen.
Dogrescuers doen wat ze kunnen. Het blijft een gebed zonder einde. Vele dieren lijden omdat mensen en overheden hun verantwoordelijkheid niet nemen.
Er zijn zoveel honden in de wereld. Koop alstublieft niet maar adopteer uit een asiel. Laat u goed informeren of u bij de hond past en de hond bij u. Leer de taal van de hond. Lees bijvoorbeeld "Kalmerende signalen'van Turid Rugaas. Zodat u uw hond niet verkeerd interpreteerd. Wanneer een hond kwispelt is hij lang niet altijd blij.
Bezint eer ge begint. Een dier is geen speelgoed en geen wegwerkartikel.
Op de foto links ziet u een zwerfhondje uit Boekarest. Zij leefde op straat tussen de auto's en werd vermoedelijk aangereden. Iemand bracht haar naar dierenkliniek Orthovet. Op de foto ziet u dierenartsen die voorbereidingen treffen voor een pootamputatie. Hulp kwam te laat. Er zat geen leven meer in de poot.
Na de pootamputatie is dit hondje weer terug op straat gezet. De mensen die beloofden voor haar te zorgen deden dit niet. Dit hondje scharrelde daarom haar eigen kostje bij elkaar.
Door vuilnis eten en verminderde weerstand ontwikkelde ze een voedselallergie.
Met behulp van een Roemeense kennis liet Lilian haar plaatsen in een kliniek. Dierenarts Luiza lapte haar op en Lilian beloofde haar te adopteren.
Donaties aan rescuers voor opvang en medische verzorging zwerfhonden:
Roxana Munteanu, Boekarest, Roemenië:
Roxana is een van de mensen die zich het lot van de vele zwerfhonden aantrekt.
Zij woont in de omgeving van Boekarest, samen met haar vader en 19 honden. Roxana studeerde literatuur en is vertaalster. Haar leven staat in het teken van zorgen voor zwerfhonden. Dit doet zij zorgvuldig, transparant en vol overgave.
De honden worden gesocialiseerd, gecastreerd en krijgen de nodige medische zorg. Roxana zorgt tevens voor de aanwezige straathonden in haar regio. Ze laat ze castreren en geeft ze eten. Waar nodig biedt zij medische zorg. Daarnaast heeft zij in een buitenwijk van Boekarest een klein particulier asiel welke zij runt met Lavinia Lon. Hier kunnen zij tijdelijk 20 tot 30 honden opvangen.
Roxana kan haar huis niet verlaten of ze loopt tegen een of andere verlaten pup aan. Ook ziet zij (aangereden) honden zwerven in de middle of nowhere of bij tankstations.
Zwerfhonden in Boekarest lopen eigenlijk altijd gevaar. Ze worden verjaagd (bekogeld met stenen) of ze komen onder een auto. De honden worden regelmatig door hondenvangers van de straat afgehaald. Ze worden dan geplaatst bij gemeenteasiels. Daar zitten ze in vieze hokken, met te weinig eten. Alles wordt door elkaar gezet. Kleine bij grote honden, vluchters bij vechters, loopse teefjes bij reutjes.. Een hel.
Soms verdwijnen deze honden ook weer spoorloos. Wat ermee gebeurt weet niemand.
Helaas is het zwefhondenbeleid in Roemenië een wanorde waardoor de "Neuter and Release"methode (castreren en vrijlaten) niet werkt. Gecastreerde honden worden weggevangen waardoor niet gecastreerde honden het territorium innemen. Een gebed zonder einde.
Om aan de bron te helpen doneer ik aan Roxana om haar te steunen bij haar rescue werk.
Ga niet voorbij, vriend!
Totdat alle zwerfdieren een thuis hebben."
Marina Dilly, Shelter Friend Ukrain:
Als je denkt dat het niet erger kan; de hondenhel van Oekraïne....
Een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Wanneer u een euro'tje kunt missen? Doneer alstublieft. Shelter Friend Ukrain is te vinden op Facebook.
Marina runt een asiel met zo'n 300 honden in de buurt van Dnepropetrovsk, een stad ten zuiden van Kiev. De ergste vormen van dierenmishandeling ziet zij voorbij komen. Honden met afgehakte poten, beschoten of vergiftigd.
Daarnaast zijn veel honden uitgehongerd of aangereden.
Nu er oorlog is in Oekraïne is de waanzin compleet en verblijven ruim 750 honden in dit asiel.
Mensen vluchten en laten hun honden achter, vastgeketend aan een ketting.
Sommigen hebben "geluk" en worden losgelaten. Een enkeling neemt de hond mee op zijn vlucht.
Medewerkers van asiels krijgen tips en proberen, soms met gevaar voor eigen leven, dieren op te halen.
Een aantal van Marina's honden zijn geadopteerd door Li en Noud en wonen in het "hondenverpleegtehuis" : Maison du chien, ( zie hieronder)
Ook wij adopteerden een (kansloze) hond. KLein en blind met littekens in zijn hals. U ziet hem bovenaan de pagina in de fotogallerij.
Stichting Hond en Gezondheid, Rendeux België :
Li en Noud vangen 22 voormalige zwerfhonden op. De meesten zijn gehandicapt geraakt (of gemaakt) tijdens hun zwerversbestaan. Om het "hondenhemel verpleegtehuis" te kunnen onderhouden, runnen Li en Noud een B&B Domaine Du chien.
Domaine Du Chien is gelegen in de mooie natuur en de rust van de Belgische Ardennen.
Mijn man en ik zijn enkele malen te gast geweest bij Li en Noud tezamen met onze toenmalige 5(!) honden.
Li Kyriakou een directe, aparte, eigenwijze Rotterdamse dame met Griekse roots. Ooit verhuisde ze van Nederland naar Belgie om daar een B&B te runnen en honden op te vangen. Met veel humor en advies ontvangt zij haar gasten.
Noud, een sportieve Brabandse gezelligerd, die de passie van Li voor zwerfhonden zichtbaar heeft overgenomen. Twee mensen wiens leven staat in het teken van honden.
Honden die door niemand meer geholpen kunnen worden. De echte "medische" kneuzen. Ze lappen de honden op en geven hen de tijd van hun leven. Zo ook de gasten die kunnen genieten van een goed verzorgd, gezellig ingericht en schoon verblijf.
Geniet van een lekker biologisch ontbijtje omringd door je eigen honden (als je ze mee wil nemen).
Kom tot rust bij Li en Noud in de prachtige Ardennen.
Naast de B&B runt Li een webshop 'Hond en Gezondheid', voor mens en dier. Zij verkoopt biologische medicinale kruiden. Ook geeft zij advies en verkoopt zij orthopedische hulpmiddelen voor honden met artrose of handicap.
U kunt tevens een consult online boeken.
Wanneer u een consult of B&B boekt op locatie, kruiden koopt of Li bezoekt, dan kunt u ook gebruik maken lichttherapie.