Zwerfhonden

Lilian vertelt:
"Hoe bijzonder dieren zijn leerde ik van mijn allereerste hondje Italy. Een klein zwart hondje die bij "toeval" in mijn leven kwam.
Een apart zieltje. 
Toen ik mijn man leerde kennen had ik twee voormalige zwerfhonden, Ghinea en Cretzu. Twee Roememen geadopteerd via stichting PAWS Holland. Beide honden waren op mij gericht en vonden mannen eng. Onze Cretz bleef zijn levenlang wakend blaffen als baasje thuis kwam. MIjn man wilde een hond die naar hem toe trok. Dat werkt bij honden niet zo. Maar ik dacht laten we er nog een redden uit het asiel ;-) Zo kwam Spaanse Lucieltje in ons leven.
Onze Luciel werd op sterven na dood gevonden op straat met 3 puppies aan haar buik. Haar achterlijfje was kapot geslagen. Dat schijnt vaker voor te komen in de streek waar zij vandaan kwam. Men wil niet dat de hond weer terug naar huis loopt. 
Lucieltje was zwaar mishandeld. Haar achterpootje bungelde los aan haar lijf. Onze dierenarts bevestigde dat ze geen pijn meer had. Zo huppelde Luciel vrolijk met ons mee. Wanneer ze moe was ging ze naast mijn man lopen. Al hijgend gaf ze aan dat het genoeg was. Hij zette Lucieltje dan in een babydraagzak. Luciel voelde zich dan de ster op aarde.  

Het verhaal van Luciel is slechts een voorbeeld van de ellende in vele landen.
De verhalen zijn barbaars, de omstandigheden waarin dieren worden gevonden zijn verschrikkelijk. 
Luciel is helaas te kort bij ons geweest. Ze overleed aan nierfalen. Nierfalen als gevolg van de zware mishandeling in Spanje.  

 

 

 

Compassie met dieren

 

Hierboven ziet u een aantal van onze (voormalige zwerf) honden. Sommigen zijn helaas overleden en worden gemist <3 

Mensen nemen geen verantwoordelijkheid om hun dieren te castreren en/of kijken er niet naar om. Dit zeg ik met mijn West-europese blik.
Waar mensen het slecht hebben, hebben dieren het doorgaans verschrikkelijk. Ik zal jullie verdere details besparen. 
Dieren zijn volledig afhankelijk van de mens. Zij zijn de meest kwetsbare zieltjes die onze zorg en bescherming nodig hebben. 
Bij dieren denken we misschien al snel dat zij onze verantwoordelijkheid niet zijn. Het is immers niet ons dier. Maar als het dier van niemand is? 
Als systeemtherapeut ben ik wars van problemen in stand houden. Landen moeten vooral zelf hun zwerfhondenprobleem oplossen. Daarnaast is er ook nogal wat handel in zwerfhonden die ik niet in stand wil houden. Soms worden dezelfde mensen ingehuurd om honden te vangen, te doden, of om op transport te zetten naar een adoptant. Samenwerking vraagt dus kennis en zorgvuldigheid. 

Er zijn altijd mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Ze kunnen het niet, of het boeit ze niet."
Helpen moet, vind ik, Belangrijk daarbij is dat je goed oplet wie je helpt. Dat geldt ook voor bij wie je adopteert. 
Niet alles gaat goed. Niet iedereen is eerlijk over de hond en/of geeft goede nazorg en begeleiding. Hierdoor belanden sommige honden in een asiel of erger nog; op marktplaats ;-( 

 

 

Pots & Pearls donaties aan zwerfhonden: 

Stichting Hond en Gezondheid, Rendeux België : 

 

Li en Noud vangen 22 voormalige zwerfhonden op. De meesten zijn gehandicapt geraakt (of gemaakt) tijdens hun zwerversbestaan. Om het "hondenhemel verpleegtehuis" te kunnen onderhouden, runnen Li en Noud een B&B Domaine Du chien. 
Domaine Du Chien is gelegen in de mooie natuur en de rust van de Belgische Ardennen. 
 

Roxana Munteanu, Boekarest, Roemenië: 

Roxana is een van de mensen die zich het lot van de vele zwerfhonden aantrekt.
Zij woont in de omgeving van Boekarest, samen met haar vader en 19 honden. Roxana studeerde literatuur en is vertaalster. Haar leven staat in het teken van zorgen voor zwerfhonden. Dit doet zij zorgvuldig, transparant en vol overgave.
De honden worden gesocialiseerd, gecastreerd en krijgen de nodige medische zorg. Roxana zorgt tevens voor de aanwezige straathonden in haar regio. Ze laat ze castreren en geeft ze eten. Waar nodig biedt zij medische zorg. Daarnaast heeft zij in een buitenwijk van Boekarest een klein particulier asiel welke zij runt met Lavinia Lon. Hier kunnen zij tijdelijk 20 tot 30 honden opvangen. Rox kan haar huis niet verlaten of ze loopt tegen een of andere verlaten pup aan. Ook ziet zij (aangereden) honden zwerven in de middle of nowhere of bij tankstations. 
Zwerfhonden in Boekarest lopen eigenlijk altijd gevaar. Ze worden verjaagd (bekogeld met stenen) of ze komen onder een auto. De honden worden regelmatig door hondenvangers van de straat afgehaald. Ze worden dan geplaatst bij gemeenteasiels. Daar zitten ze in vieze hokken, met te weinig eten. Alles wordt door elkaar gezet. Kleine bij grote honden, vluchters bij vechters, loopse teefjes bij reutjes.. Een hel. 
Soms verdwijnen deze honden ook weer spoorloos. Wat ermee gebeurt weet niemand. 

Helaas is het zwefhondenbeleid in Roemenië een wanorde waardoor de "Neuter and Release"methode (castreren en vrijlaten) niet werkt. Gecastreerde honden worden weggevangen waardoor niet gecastreerde honden het territorium innemen. Een gebed zonder einde.
Om aan de bron te helpen doneer ik aan Roxana om haar te steunen bij haar rescue werk. 

 

Op de foto links ziet u een zwerfhondje uit Boekarest. Dierenartsen treffen voorbereidingen voor een pootamputatie. Zij leefde tussen de auto's en werd aangereden. 

 

Na de pootamputatie is dit hondje weer terug op straat gezet. De mensen die beloofden voor haar te zorgen deden dit niet. Dit hondje scharrelde daarom haar eigen kostje  bij elkaar.

 

Visie op zwerfhondenproblematiek:

Door vuilnis eten en verminderde weerstand ontwikkelde ze een voedselallergie. 
Met behulp van een Roemeense kennis liet Lilian haar plaatsen in een kliniek. Dierenarts Luiza lapte haar op en Lilian adopteerde haar. 

Het is triest dat dieren zo moeten lijden omdat mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen of niet kunnen nemen. 

Dogrescuers doen wat ze kunnen.
Adopt don't shop! Er zijn al zoveel honden in de wereld. Laat je goed informeren en bezint eer gebegint.. 
Page under construction. 

 

 

Mijn man en ik zijn enkele malen te gast geweest bij Li en Noud tezamen met onze toenmalige 5(!) honden.
Li Kyriakou een directe, aparte, eigenwijze Rotterdamse dame met Griekse roots. Ooit verhuisde ze van Nederland naar Belgie om daar een B&B te runnen en honden op te vangen. Met veel humor en advies ontvangt zij haar gasten.

Noud, een sportieve Brabandse gezelligerd, die de passie van Li voor zwerfhonden zichtbaar heeft overgenomen. Twee mensen wiens leven staat in het teken van honden.

Honden die door niemand meer geholpen kunnen worden. De echte "medische" kneuzen. Ze lappen de honden op en geven hen de tijd van hun leven. Zo ook de gasten die kunnen genieten van een goed verzorgd, gezellig ingericht en schoon verblijf. 

 

 

 

 

 

 

 

Geniet van een lekker biologisch ontbijtje omringd door je eigen honden (als je ze mee wil nemen). 
Kom tot rust bij Li en Noud in de prachtige Ardennen. 

Naast de B&B runt Li een webshop 'Hond en Gezondheid', voor mens en dier. Zij verkoopt biologische medicinale kruiden. Ook geeft zij advies en verkoopt zij orthopedische hulpmiddelen voor honden met artrose of handicap.
U kunt tevens een consult online boeken. 
Wanneer je een B&B boekt of anderszinds Li bezoekt dan kunt u gebruik maken van advies en lichttherapie. 
 


Marina runt een asiel met zo'n 300 honden. De ergste vormen van dierenmishandeling ziet zij voorbij komen. Honden met afgehakte poten, beschoten of vergiftigd. Soms just for fun.

Wat een wrede mensen leven er op aard.. 


Een aantal van Marina's honden zijn geadopteerd door Li en Noud en wonen in het "hondenverpleegtehuis" : Maison du chien. 

 

Marina is te vinden op facebook onder Shelter Friends Ukraïne. 
(Waarschuwing: deze pagina bevat schokkende beelden). 

Saul en Lea uit Oekraïne

Marina Dilly,  Oekraïne

Last  but not least: De hondenhel van Oekraïne....
Een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen.